Cysta på sternocostalled

Fråga:

Jag har en cysta på översta sternocostalleden på ca 5mm. Detta har, efter 8-10 månader, inte läkt eller blivit mindre. Har däremot fått massa låsningar i rygg, konstant smärta i nacken och nedsatt funktion i många rörelser.

Har träffat 2 ortopeder, som säger olika. 2 hussläkare som säger olika och 3 fysiologer, som alla säger olika.

Har inte tränat överkropp på 7 månader och vilat så mycket som jag kan.
Har frågat om dem kan ta bort den, men dem hittar slltid en anledning till att låta den vara kvar.
Detta skapar otroliga svårigheter att utför mitt jobb (arbetar som personlig tränare).

Finns det någonting ni kan göra åt detta tro? Kommer att fortsätta kämpa tills detta är över. Röntgenbilder från datormografi och MR finns.

Svar:

Cystan i anslutning till översta revbensleden på bröstbenet har du sannolikt haft under många år, kanske hela livet. Såvida den inte inverkar på den lokala leden har den ingen betydelse i sammanhanget du beskriver, varför det är meningslöst att ta bort den. Ett meningslöst ingrepp riskerar däremot såsom alltid att ge andra komplikationer, varför kirurgisk åtgärd endast bör ske om det finns utsikter till att göra positiv skillnad – ”oskuret är bäst”.
Låsningar i rygg och smärta i nacken är sannolikt mjukdelsfenomen såvida man inte hittat någon lokal orsak i din rygg vid CT och/eller MR. Något samband mellan cystan och dessa förändringar har jag svårt att tänka mej. Kan man tänka sej ett samband med din PT-insats? Bäst hjälp skulle du få hos ryggspecialisterad läkare eller dito sjukgymnast/naprapat.