Dans

Fråga:

Hej
Min dotter är 13 år gammal och dansar 6 dagar i veckan, ca 1,5h/dag och 2 ggr i veckan 3h/ggn. Hon tränar olika dansstilar, balett, jazz, street, hip hop, modernt. Är orolig för om det blir för mycket för henne, att hennes kropp ska orka?

Svar:

Man är extra försiktig i rekommendationer för barn och fysisk aktivitet, då växander individer är extra påverkbara på gott och ont. Hur mycket som är för mycket växlar betraktas som individuellt och utifrån olika fysiska aktivieter. Det handlar också om vad individen är van vid och förutsättningar i övrigt; socialt, emotionellt och fysiskt. Som förälder behöver man överväga om ens barn mår bra att den aktuella aktiviteten. Tillgodoses alla behov optimalt? Om man är osäker är en barnspecialist rätt person att vända sig till. Man kan också följa debatten som dr Claes Östberg driver (finns på Facebook, och i dagspressen).
 
Min uppfattning är att de nivåer av träning du nämner är mycket tveksamma, då de sannolikt inskränker ditt barns övriga behov, inte minst återhämtningsmässigt. Vad som är rimligt behöver man diskutera utifrån individuella förutsättningar.