Domningar i båda fötterna

Fråga:

Hej,

Jag har stora problem när jag är ute och löper. Efter lite mer än 1km känner jag hur båda fötterna börjar att domna. Känslan är otroligt svår att förklara men det närmaste jag kan komma är det klassiska exemplet när man snörade på sig ett par inlines när man var liten och på samma sätt där får domningar i båda fötterna precis som att man överbelastar fötterna. Jag har testat att byta skor och även att knyta hårt respektive löst. Inget fungerar. Samma sak har även hänt när jag åker skidor och jag kunde inte låna ett par pjäxor utan var tvungen att köpa egna där man värmde pjäxan osv. Då blev det lite bättre men fortfarande inte helt perfekt. Har även haft det när jag har spelat fotboll med vissa skor. Det är otroligt tråkigt att löpa och känna att begränsningarna ligger på dina fötter och inte din kondition. 6km är det längsta jag klarar och då får jag som sagt bita ihop rejält efter bara 1km och ibland ge upp för att smärtan är för hög. Om jag sedan vilar ett tag så kan jag gå på igen och lite senare får jag samma problem igen

Svar:

Smärta och domningar i fötterna kan tänkas bero på antingen lokala förhållande (t ex för smala/för små skor i förhållande till fötternas utformning) eller ett delfenomen med trängsel för nerverna som utgår från ländryggen.
Att veta var i fötterna domningen/smärtan sitter ger vägledning till vad det kan handla om. Om skoprinciper kan man läsa här. Skon bör väljas efter fottyp är grundkravet, något som förvånansvärt få följer. Om detta klarats upp bör nästa steg vara en konsultation hos ortoped med fotspecialisering, eller löpinriktad idrottsläkare, sjukgymnast eller naprapat.