Extremt ont i vänster knä

Fråga:

Hej!
Jag är en kvinna på 23år som är 167 och väger 67 kg. Jag har som mål att gå ner i vikt till ca 60 kg och jag både stytketränar och kondotionstränar. För ca 2,5 vecka sedan så började jag löpa och styrketräna ben samma dag vilket blev mitt största misstag..
Jag har powervalkat i tunga uppförsbackar på löpband i ca 4 mån så när jag väl började löpa för ca 2,5 veckor sedan har jag fått en enorm smärta vid knäskålen.. Det är oftast utsidan av knäet men ibland känns det som det är hela..första veckan var hemsk , fick ännu mer smärta när jag går upp /ner från trappor. Har inte styrketränat benen sedan dess eller powervalkat/sprungit. Har motionscyklat med väldigt lätt motstånd men smärtan försvinner enbart tillfälligt. Jag måste gå upp och ner från trappor hemifrån och även till jobbet och smärtan kommer och försvinner aldrig.. Det strålar ibland mot smalbenet och jag orkar inte med detta längre. På vårdcentralen kommer de inte Göra ngt, jag har köpt voltaren salva men jag får ju enbart ont när jag gått väldigt länge eller tagit trappor… Smärtstillande känns därmed dumt..: vad kan jag göra? Jag vill kunna styrketräna och springa igen.. Orkar inte med denna smärta.. det strålar lite vid knäet dagligen på jobbet osv

Svar:

2,5 vecka med ont i knät med oklar diagnos. Utlösande faktor är löpning på för hög nivå. Att löpa och gå ställer olika krav på rörelseapparaten. I ditt fall har vävnaden reagerat med en läkningsprocess som vi kallar inflammation, p g a överbelastning. Denna består i för stor skillnad mellan ställda krav och faktisk förmåga. I typiskt fall, förutsatt att orsaken eliminerats, är besvärstiden 4-8 veckor, läkningstiden totalt sett +3 månader.
För korrekt diagnos krävs kompletterande uppgifter och undersökning, något som bäst sker hos husläkare med ortopediskt eller idrottsmedicinskt intresse. Vid intresse kan denna sajt vara till diagnostisk och terapeutisk hjälp.