Följdfråga på hälsporre hos barn

Fråga:

Jag har tagit del av råden om ”contour-inlägg”. Har också läst på andra forum att det är ganska vanligt att barn får ont i hälen i 10-årsåldern bl a eftersom de växer fort. Stämmer det? Ska man vila ut smärtan? Kan det förvärras annars? Eller är den egna smärttröskeln begränsningen så att säga?

Svar:

Jag har aldrig hört från professionellt håll att barn innan pubertet skulle ha större benägenhet för hälsmarta, eller att det beror på att de växer fort. Tillväxtspurten kommer vid olika tidpunkter, och ofta senare hos pojkar,  men i genomsnitt senare än i 10-års åldern. Huvuddiagnosenvid hälsmarta innefattar skademekanismer som har med överbelastning att göra.
Det viktigaste är att eliminera orsaken och få tillståndet att läka ut. Fördelning av trycket mot fotsulan är första prioritet, därav rekommendationen att använda Footlabs ”Contour”. Vila är ingen bra modell – det är som att ge upp, och ger betydande förluster för individer vars hälsa är beroende av fysisk aktivitet, t ex unga. Det är o k med lite smärta, men om den ökar eller inte minskar med tiden bör man söka hjälp.