fot

Fråga:

Hej! Jag tränar konståkning 6 dagar i veckan och för ca: 3 månader sen vrickade jag till foten bara, och nu varje gång jag hoppar/springer eller rör foten så hoppar det till i foten på utsidan satt man faller ihop och inte kan gå. Nu börjar jag även att få så ibland på min andra fot, men det har bara hänt några gånger. Har du någon aning om vad det kan vara?

Svar:

Fotledsdistorsioner (vrickning, stukning et c) beror främst på att koordinationen mellan musklerna som styr fotledsstabiliteten inte når upp till de krav man ställer på dem. Särskilt uttalat blir detta då stora krav ställs på fotleden i olika idrotter. I skridskoidrotter, såsom konståkning, kan även skon bidra till nedsatt koordination, varför det lönar sej att träna denna med särskilt. För att träningen skall bli tillräckligt bra behövs manuell instruktion och ett träningsschema. 
Diagnosen i ditt fall är inte säker, varför man måste rekommendera att du söker hos din idrottsläkare för detta. Träning och rehab kan ske via din tränare efter samråd.