Gammal sträckning i lår efter spagat

Fråga:

Hej!

Jag sträckte insidan av vänster lår för över tio år sedan (när jag var ca 16-17 år), när jag pressade mig för mycket ner i en spagat. Sedan dess har jag varit väldigt stel i det låret. Exempelvis, om jag försöker sitta med benen isär så får jag inte ut dem mer än knappt 90 grader eftersom det tar emot i en specifik punkt i vänster lår. Jag försöker stretcha försiktigt men det verkar inte hjälpa särskilt mycket. Det tar alltid stopp i den punkten. Försöker jag utmana den gör det väldigt ont och om jag inte stoppar precis i tid så knäpper det till, ungefär som att en liten tråd går av. Efteråt gör det inte ont alls, eller bara litegrann, men det brukar kännas lite konstigt precis runt den punkten en stund.

Jag har nyligen tagit upp dansen igen och jag känner att det här begränsar mig mycket. Om jag t.ex. ska sparka åt sidan så måste jag sparka betydligt lägre än vad jag egentligen klarar av för att inte riskera att det knäpper till i benet. Det jag undrar är vad jag kan göra för att komma till rätta med problemet och om det är farligt när det knäpper till sådär – eller om det rentav är nödvändigt (!?) för att komma förbi sträckningen och återfå min normala flexibilitet.

Tacksam för svar.

Svar:

Möjligen råkade du ut för en muskeldistorsion (sträckning) eller muskelruptur (sönderdragning) av någon av de sammanförande musklerna (adduktorerna) i det inledande skedet för 10 år sedan. Sådana läker oftast bra, men en del med ärrbildning som kan ge muskelförkortning. Om så är fallet är det inte möjligt att töja eller stretcha ”förbi” ärrbildningen/förkortningen, annat än i narkos. 
Man behöver fastställa vilken/vilka muskler som är involverade, samt hur mycket rörelseinskränkning du har objektivt, för att avgöra om kirurgi är hjälpsamt. En ortopedspecialist torde vara bäst på att svara på en sådan fråga, förslagsvis via remiss från din husläkare.