godis under pojklags- hockeymatcher

Fråga:

Jag är tränare för ett pojklag i hockey och behöver bra argument för varför det inte är bra att äta godis mellan hockeymatcherna? Killarna är runt 10 år gamla och det är ofta de äter en massa sötsaker och dricker dricka istället för att fylla på med bättre energi, vad händer i kroppen?

Svar:

Det händer mycket i kroppen hos barn som idrottar, och det går inte att kortfattat här ge en föreläsning. Det finns dessutom en stor mängd tyckade och moraliserande i olika forum på nätet, det mesta utan vetenskaplig grund, som verkar förvirrande för den oinsatte. Riksidrottsförbundet (RF) har därför tagit initiativ till att ange riktlinjer för kost och näring inom idrotten, som man kan hitta här. När det gäller rekommendationer för barn, se särskilt sid. 30-31.
Det viktigaste argumentet för att äta klokt är att man under barnaåren skaffar sig rutiner som sedan avgör hur man äter som vuxen, och som då inte låter sig ändras på så lätt. Vill man vara framgångsrik i sitt idrottade är en sund kosthållning som har kvalitet en förutsättning. Därför behöver var och en lära sig vad som är optimalt att stoppa i sig.