Håll håll och återigen håll

Fråga:

Hej!
Jag har en fråga angående håll. Jag tränar 4-5 ggr i veckan. Springer runt 3-4 mil varje vecka. Ibland jogging, ibland intervall osv… men jag blir inte av med min håll? Jag förstår inte.. visst ibland är det värre och ibland nästan borta men det spelar ingen roll om jag går eller springer. jag får alltid håll. Jag kan gå 1 min och få håll? Kan det vara något annat? Kan något ligga fel och trycka så att det blir samma känsla? För jag blir tokig på detta. Det känns som att jag borde ha en godkänd till hyfsad kondition men ändå får jag håll. Tacksam för svar!

Svar:

Håll har jag skirvit en hel del om tidigare i denna frågespalt. Använd sökfunktionen längst upp i högerspalt! Jag citerar därför denna gång enbart mej själv:
Det finns flera olika teorier om vad ”håll” beror på. Helt klar över vad det handlar om är man inte på forskarsidan, men det finns erfarenhet av att en del sätt att träna kan underlätta. De metoder du nämner att du prövat har bevisligen ingen effekt alls. Jag själv är nog av åsikten att det handlar om en kombination av olika saker som ger dessa sinnesupplevelser. Främst av dessa är ”kramp” i muskulaturen och lokal syrebrist (ett slags ”sendrag” i buken). Att pröva specialträning där man tränar upp bukmusklernas koordination (balans avseende styrka, koordination och uthållighet mellan de samverkande musklerna i bukkorsetten = ”core stability”) har visat sej ha bra effekt i många fall.
Att lägga upp sådan träning kräver ofta instruktion manuellt av någon som förstår hur musklerna samverkar (samt uppföljning för att veta att träningen har effekt). Jag rekommenderar kontakt med idrottsfysioterapeut i första hand. Om du bor i Stockholm är du välkommen till oss på IMES.