Hälproblem!

Fråga:

Jag springer normalt ganska mycket ca 110 mil år och har bl.a sprungit 1 marathon och 1 halvmaraton i år.
För ca 2,5-3 månader sen började jag bli stel i vä.häl efter löpning och promenader detta ökade senare till smärta under löpningoch känning under promenad. smärtan satt mer runt om än under. Dessutom en ordentlig smärta på morgonen när jag går upp på morgonen eller om jag suttit länge.efter aktiv (cykling) vila och inskaffande av silkoninlägg + formgjutet ilägg förvann smärtan och jag kan löpträna igen höll mig dock på sträckor om mot 1 mil. kände endast en stelhet i hälen efter.Men nu för 2 veckor sen kom smärtan igen under ett löppass och jag har sedan dess inte kunnat träna får ont bara av korta promenader. Den främsta smärtan sitter som en punkt på insidan av hälen.
vad kan detta bero på och vad gör jag åt det?

Svar:

Jag behöver förstå vad du menar med ”stel” i hälen: Menar du hälsenan? Eller menar du att hälen blivit ”stum” under själva foten? Att man uttrycker sej olika språkligt gör att man i ett samtal så småningom kan enas om exakt vad och var besvären sitter, vilket har stor betydelse för vilken diagnos det handlar om. I ditt fall kan det röra sej om t ex hälseneinflammation eller överbelastning av fettkudden under foten. ”Punktformad smärta på insidan av hälen” och det faktum att du blivit något hjälpt av tryckspridande ilägg gör att man också kan tänka sej plantar fasciit – inflammation i fotsulans bindvävsplatta i dess fäste i hälbenet – eller inflammation i någon av senorna/senfästena i området. 
Mitt förslag är att du söker hos din idrottsläkare så att rätt diagnos ställs och kan leda till en åtgärd som hjälper. Man behöver också fundera över vad som förorsakat besvären så att de grundläggande orsaken kan åtgärdas.