hälskada

Fråga:

Hej! Har en ungdoms-elitsatsande son på 12 år (badminton) som fått ont i sina hälar. Det ”krasar” och knakar under hälen så fort han gör ett utfall med ena benet framåt, eller ”stiger ner hårt” med foten, och smärtar samtidigt. Vi har prövat med gele-ilägg, som vi gjort till våra andra växande, idrottande barn, men det har inte hjälpt. Vad kan detta vara?

Svar:

Det är omöjligt att ställa en diagnos på din beskrivning. Man behöver undersöka för att får klart för sej de lokala förhållandena och smärtlokalisation. Det kan t ex röra sej om plantar fasciit eller problem med fettkudden under hälen.
Gelilägg är ingen bra behandling oavsett diagnos, då sådan inte ger den avlastning man behöver. Gelen fungerar som en hård yta vis snabba belastningar, och ett hälilägg har för liten yta för att kunna sprida trycket tillräckligt bar för avlastning. Pröva med att byta till helsula, modell Contour eller Hike Full Molded som görs av Footlab AB och säljs på Intersport (c a 300 kr/par). Dessa sprider trycket bättre.
För korrekt diagnos krävs dock en undersökning, hos idrottsläkare eller hos idrottsmedicinskt utbildad ortoped.