Hamstrinsmuskler

Fråga:

Hej! Jag har opererats efter lågvariga smärtor höger sittben. 30/11-09 utfördes opertionen och man fann en gammal partiell ruptur av senan. M. Biceps femoralis. Slemsäcken avlägsnades. Jag har fortfarande svåra smärtor, när det är som värst känns det som att sitta på en rävsax.Smärtorna varierar under dagen och från dag till dag. Dessutom nervsmärtor, oftast då med utstrålning över båda skinkornas nedre del (som ett band). Går på sjukgymnastik. Min läkare verkar bekymrad men jag får inga riktiga svar på om detta kommer att bli bra eller ej. Vad tror du?

Svar:

Hej!
Uppenbarligen har man inte åtgärdat det som är fel, alternativt åtgärdat fel sak. Eftersom din ortoped inte kan ge dej klart svar får man utgå från att denne helt enkelt inte kan ge ett sådant.
Smärtor i sittbensknölen kan bero på inflammation, men gör det sällan om det handlar om lång tid. Inflammatorisk vävnad har sitt ursprung i överbelastning, t ex om belastningen är för stor i förhållande till muskelns förmåga, eller vid extrem mekanisk nötning. Att slemsäcken i området i det läget är svullen är mer regel än undantag, men utgör oftast inte orsaken till smärtproblemet. Att i sådant läge avlägsna den brukar inte löna sej.
Det låter som ortopeden inte lyckats identifiera orsaken till dina besvär. Det vanligaste är stramhet/stelhet i muskulatur, muskelsvaghet (t ex efter en muskelruptur), eller att muskeln/senan är feltränad och utsätts för påfrestning den inte är tränad för. För att ta reda på det, och därmed kunna föreslå rätt åtgärd, behöver man göra en funktionell undersökning. Sök en idrottsläkare eller idrottsnaprapat/sjukgymnast, t ex hos oss på IMES/Idrottsdoktorn.se, för detta.