Härtinfarkt

Fråga:

Hej, jag är en idrotts”tjej” som är 48 år, har hela mitt liv hållt på uthållighetsidrotter som triahtlon, längdskidor, cykel mtb och landsväg och även tävlat. Fick efter en läkarundersökning i somras reda på att jag haft hjärtinfarkt utan att jag märkt det, jag hade även tävlat och tränat med den!? Jag sökt för att jag hade hosta som även mina döttrar hade. Efter att jag fått reda på det i september fick jag mediciner och råd om att ta det lugnt, av blodtrycksmedicinerna blev jag helt slut. Har alltid haft låg puls och låg blodtryck. Nu har jag fått ta bort ena blodtrycksmedicinen men hjärtmedicinen och trombyl kvarstår. Kan inte förstå det då jag aldrig kännt något. Nu har jag fått råd om att träna på max 80% och det känns bra. Är det farligt att gå över 80%, jag vill ju vara med på olika tävlingar mm som jag tycker är kul och jag känner inga symtom från denna hjärtinfarkt!? Ska inte på någon mer kontroll förrens i maj.

Svar:

Det är inte möjligt att bedöma din hjärtsituation utan tillgång till EKG och andra undersökningsresultat, och därför bör du i första hand diskuerar detta med din hjärtspecialist.
Jag missänker att du fått betablockerare, vilket är standard efter hjärtinfarkt, främst av skälet att man vet från statistiska studier att det minskar risken för ny infarkt. I ditt fall bör man dock diskutera alternativ behandling, då betablockerare minskar konditionen så mycket att det i många fall hämmar idrottsutövandet.
Av din hjärtdoktor bör du också få besked om vilka dina övriga riskfaktorer är så att man på bästa sätt kan förebygga vidare hjärt-kärlsjukdom, samt vad som är lämpligt respektive skadligt när det gäller fysisk aktivitet. Om hjärtdoktorn är osäker kan denne konsultera eller remittera dig till specialist i idrottsmedicin.
Viss vägledning kan man också få via FYSS olika kapitel om hjärtsjukdom och fysisk aktivitet, se bl a denna länk.