Hjärtrusning under intervallpass

Fråga:

Hej!

Jag är elitlöpare inom långdistans. Under detta år har jag tränat på precis som vanligt. Men märkt av en rejäl pulsrusning under intervallpass. Låt mig beskriva.

Senast idag (10/12) körde jag ett intervallpass, där jag under mitten av intervallpasset, på vilan mellan två stycken, kände igen ett fenomen som hänt tidigare. Att hjärtat slår oregelbundet och högre än normalt. Sen vid intervallen därpå får jag en hjärtrusning med 20-25 slag över det normala för den belastningen, och jag får bryta intervallen kort därefter för jag får en fruktansvärd syreskuld i hela kroppen, som också är onormal för den belastningen. Och jag får bryta passet.

Jag tycker detta känns konstigt att detta sker mitt under intervallpasset.
Passet som kördes var
1 x 3000m
2 x 2000m
3 x 1000m
Och det var på vilan (2min) mellan sista 2000m och första 1000m som jag märkte det.

Detta hände ungefär likvärdigt i våras, och då kollade jag upp hjärtat med ultraljud på sjukhus men där kunde man inte se något.

Jag känner min kropp och märker skillnad på en ”dålig dagsform” och det här. Har man dålig dagsform kan man ändå fullfölja passet men farten kanske sjunker något, nu har jag sådan mjölksyra att det inte går att springa.

Är detta vanligt bland konditionsidrotter? Behöver jag vara orolig?
Tack för svar!
Anton

Svar:

Hej Anton!

Det förefaller som du har en relativt stor påverkan på din fysiska aktivitet, vilket kan ha flera orsaker, t ex hjärtrytmstörning och bör för säkerhet skull tas på allvar. Man behöver komplettera med bl a ett viloEKG och ett arbetsprov (”cykelprov”), och bedömas av hjärtspecialist.

Jag rekommenderar dig därför att söka för detta, så snart det låter sig göras. Innan undersökningen är utförd bör du undvika träning.