Höftböjaren skadad?

Fråga:

Hej!
Är en mycket aktiv idrottare och har för 8 veckoer sedan ådragit mig en skada efter ett tungt marklyft i styrketränings sammanhang.
Har varit hos olika läkare 5 ggr nu och inte fått något svar mer än att jag förmodligen har inflammerade muskler i min raka bukmuskularur vilket jag dock inte själv tror på då jag inte har ett dugg ont i dessa.
Har sökt upp en kiroprator som säger att jag har en ”bäckenrullning” och därmed för korta muskler i förhållande till vad jag bör ha.
Mitt problem är att jag nu i 8 veckor ca har haft ont i höft och buk längs iliacus, psoas major och minor, det jag skulle vilja veta är följande:
Om kiropraktorn har rätt, hur lång tid bör man ha ont i dessa innan man söker vidare vård?
Är där något jag själv kan göra för att hjälpa läkningen?
Jag har frågat min kiropraktor men det enda svar jag får är att det kan ta tid ungefär….
Tacksam för svar då det inte verkar finnas någon i detta land som verkar ta min smärta på allvar.
MVH Emil

Svar:

Huer lång tid det tar beror på diagnos och terapi. ”För korta muskler” kan betyda vad som helst och det framgår inte av din fråga vilka symptom eller undersökningsfynd som finns, eller vilken terapi som givits. Det skall den som behandlar dej kunna tala om. ”Bäckenrullning” förmodar jag står för ”tippat bäcken”, d v s hos kraftidrottare att det är framåttippat. Det i sej kan ha flera orsaker, varav den vanligaste är en fysiologisk anpassning till den specifika idrotten. Ibland, men inte så ofta som somliga tror, beror det på kort muskulatur eller obalans i styrka och smidighet mellan muskler som sträcker och muskler som böjer i bäckenet. Det är därvid viktigt att man skiljer på dessa, då den fysiologiska anpassningen inte är av ondo, medans obalans kan vara det.
För att komma till rätta med vad som förorsakar dina besvär måste man dock veta betydligt mer om dina symptom och göra en undersökning. I första hand bör du i sådant fall vända dej till den typ av specialist som arbetar med sådan frågeställning, d v s en idrottsläkare.