Höftböjaren

Fråga:

Hej! Jag är en 26-årig tjej som tycker om att träna, gärna löpning, på gym och ridning. För över 2 år sedan fick jag ont kring höftböjaren efter att jag hade varit ute och sprungit. Det gjorde rejält ont den första tiden, sen avtog det och smärtan gör sig påmind mer eller mindre. Jag har inte vågat träna (springa) ordentligt sedan dess. Hos läkare och sjukgymnast fick jag ingen hjälp. Jag var hos en kiropraktor förra året som konstaterade att höftböjaren var överansträngd. Det har blivit bättre, men jag känner fortfarande av värken och jag vågar inte börja löpträna som jag gjorde förr. Kommer det någonsin att gå över? Kan det vara en inflammation? Har provat Voltaren.

Svar:

Nej, jag tror inte att du har en inflammation i höftböjarmuskulaturen (iliopsoas, IP) så lång tid som 2 år. Orsaken till besvären måste vara någon annan. IP kan vara överbelastad t ex vid muskulär obalans, överrörlighet och/eller muskelsvaghet. Det kan också handla om smärta i annan vävnad, d v s att den diagnos man hittills ställt är fel.
För att du skall kunna löpträna igen behöver man fastställa vad som förorsakar besvären, genom undersökning och testning. Mitt förslag är att du söker hos din idrottsläkare för second opinion, eller hos löpinriktad naprapat eller sjukgymnast. Det bör ligga till grund för en rehabplan med syfte att återgå i det du önskar.