Höftproblem

Fråga:

Hej! Jag har under många år gått på spinning, 3-4 ggr/v. Senaste året har jag haft väldiga problem i höft/rumpmuskulatur. Jag har känt mig väldigt ”överansträngd” i höft och en ständig kramp i sätesmusklerna. Detta blev ännu värre i våras då jag fick en brännande känsla i hela höftpartiet och längs utsida lår. Jag har sedan i maj helt vilat ifrån all ansträngande träning. Har varit på Magnetröntgen i september där man ser en viss antydan till trocanterit. Den brännande känslan i höften har lugnat ner sig, men däremot har jag så otroligt ont som ett band längs muskelfästena baksida lår. Känner att vårdcentralen ej har kunskap att hjälpa mig och till ortopeden är det väldigt lång väntetid(6 mån). Vad har du för råd och tips till mig, dels hur jag skall komma till rätta med mina problem och vart jag skall vända mig.

Svar:

Man behöver göra klart vilka strukturer som smärtar, testa bl a din bål-bäckenstabilitet och undersöka din rörelseförmåga, samt undersöka hur du belastar. Trokanterit är säkert inte orsaken till dina besvär, d v s att det bara är ett symptom på något bakomliggande. Tyvärr är många vårdgivare inte medvetna om skillnaden mellan orsak (bakomliggande mekanism) och verkan (symtom), oh/eller har inte rätt kompetens för att bedöma.
Om du inte har tid att vänta på ortopedtid kan du söka på egen hand. Vänd dej i första hand till idrottsläkare eller sjukgymnast med idrottsmedicinsk kompetens.