Hög puls kontra astma

Fråga:

Hej!
Jag är en 41-årig kvinna som tränar löpning 2-3 ggr i veckan, intervall och längre distanser. Jag har en vilopuls på 55 och maxpuls på 206. När jag tränar i ett behagligt tempo ligger jag på ca 191-195 och vid intervall tangerar jag maxpuls. Kan min astma påverka så att jag har hög puls? Jag brukar inte ta min astmamedicin eftersom jag får sån hjärtklappning och bendarrningar.När jag tränar i normalt tempo klarar jag ofta av träningen utan astmakänning men vid längre distanser (över 15 km) och intervall brukar jag känna av astman. Skall jag ta bricanyl innan jag skall ut i förebyggande syfte, eller påverkar det min löpträning så att det bästa är att låte bli om det inte behövs? Jag har en sjukdom som kallas Samters triad som innebär ASA-intolerans, astma men främst bihålebesvär. (Har genomgått FESS-operationer vartannat år/vart 3:e år ungefär. )Tar även Nasonex-spray varje dag. Kan detta påverka min höga puls? Eller kan det vara något fel på hjärtat? Känner inget konstigt när jag anstränger mig!

Svar:

Javisst påverkar astma din arbetspuls! Om du tydligt känner av astma på längre distanser är det sannolikt att du har påverkan på luftflödet i luftrören även under kortare ansträngning utan att känna av det som astma. 
Bricanyl, som är ett kortverkande vidgande medel, brukar inte vara optimal behandling vid ansträngningsutlöst astma. Dels kan det ge  en del biverkningar (darrningar, hjärtklappning, oro, koncnetrationsstörning m m) som stör idrottandet, och dels brukar det inte räcka till. Nu för tiden är grundbehandling oftast kontinuerliga kortisoninhalationer (t ex Pulmicort), och om dessa inte räcker till byter man till ett kombinationspreparat med både kortison och vidgande långverkande medel (t ex Symbicort). Doseringen bör följas av läkare med idrottsmedicinsk kompetens. Om man inte gjort det redan bör man också göra ett enkelt EKG.