Hög puls vid löpning

Fråga:

Hej.
För ca 4-5 år sedan blev jag diagnostiserad med giftstruma. Då försvann bla all min kondition (en av symptomerna) och jag fick jättehög puls utan att anstränga mig det minsta. Innan det hade jag normal kondition om man kan uttrycka det så. Kunde springa 5 km utan några problem. Nu har jag varit frisk i ca 2 år och har fått tillbaka en del av min kondition. Nu joggar jag allt från 3-10 km. Trots att jag joggar i en fart på ca 7,30 min/km (en sträcka på 10 km) så är min puls nästan maxad (ca 194) i stort sett under hela rundan utom då jag saktar ner ännu mer för att orka. Jag förmodar att det inte ska vara så. Kan det kanske fortfarande bero på giftstruman? Jag joggar ca 3 ggr i veckan. Tacksam för svar!
Mvh Alice, 25 år

Svar:

1) Man behöver försäkra sig om att dina prover är normaliserade, beträffande sköldkörtel men även beträffande andra sjukdomstillstånd som kan ge samma symptom. För det behöver man göra en medicinsk bedömning och undersökning (om man inte nyligen gjort det), inkluderande bl a EKG. Om sköldkörtelhormonerna är normala bör man således ändå, med tanke på din aktivitetsgrad, undersöka om andra förklaringar kan vara aktuella.
2) Din teoretiska maxpuls är 230 – 25 = 205. Den indiviuella variationen är stor. Det som spelar roll är hur du mår (din faktiska konditionsnivå), inte hur hög din puls är. Arbetspulsen framgår av din fråga, men inte riktigt hur du mår. Man behöver veta det för att kunna svara på din fråga. 
Den som borde kunna svara på din fråga är en allmänläkare (”husläkare”) med idrottsinriktning, eller din idrottsläkare.