högt blodtryck och kosttillskott

Fråga:

Hej jag är 48 år och styrketränar 4 ggr per vecka och har högt blodtryck (medicinerar för detta). Finns det ngt kosstilsskott jag skall/bör undvika? Äter proteintillskott med lågt kolhydratinnehåll idag.

Svar:

Det finns väldigt lite vetenskaplig kunskap om hur olika kosttillskott påverkar kroppen. En sak vet man, angående hjärt-kärlsjukdom, att det är en dålig kombination att ha högt blodtryck och höga blodfettnivåer. Teoretiskt kan man därför tänka sej att kombinationen av högt blodtryck och LCHF-diet (som ju definitivt innehåller mer fett) kan utgöra en risk för vissa individer. Om man äter på det sättet kan det vara en god idé att kontrollera blodfetter och blodtryck lite extra.
Ett exempel på kosttillskott som nu är förbjudet i Sverige är efedrin, som har klart blodtryckshöjande egenskaper. Min inställning är att undvika kosttillskott och koncentrera sej på att optimera sitt normala kostintag – om detta finns mycket kunskap.
Det finns ett samband mellan styrkeidrottande och högt blodtryck, men man vet inte säkert om det är styrkedrottandet som ger förhöjt blodtryck, om det är bristen (hos många) på konditionsträning, eller om styrekidrottande utgör en selektiv grupp av individer med extra benägenhet för högt blodtryck. Helt klart tjänar man på att kombinera sin styrketräning med konditionsträning, både beträffande prestation och sjukdomsrisk.