Hopparknä och ostabilitet

Fråga:

Hej!
Jag håller på med diverse idrott, bland annat capoeira där det är mycket volter och akrobatiska sparkar. Landar ibland hårt. Har fått ont under knäskålen på vänster knä. Tränade på ändå eftersom jag aldrig haft ont förut i knäna. Men detta utvecklades senare till var en ortoped och sjukgymnast tror är ett hopparknä. Jag har fått ett hemträningsprogram som jag ska köra vilket jag börjat göra. Har inte lika ont längre men eftersom jag inte tränar hårt längre så belastas inte knät på samma sätt.

Problemet nu är att knät är helt ostabilt, knäpper till i det som om något hoppar liiite ur led men ändå inte. Typ som att det finns för mycket svängrum när man vrider knät. Hela knät känns då ostabilt. Vad kan det vara?

Svar:

Ostabilt knä kan handla om att t ex främre korsband eller sidoligament är uttöjda eller av. Man bör i en knäundersökning om möjligt utesluta detta, tillsammans med en funktionell testning av din knästablitet i förhållande till de krav som ställs på leden. En idrottsläkare eller ortoped är rätt instans att svara för det.