Hugger till i höger vrist när jag går

Fråga:

Hej,
Jag har ett problem som jag kopplar till idrott och dans.

Problemet kommer helt oväntat och det kan gå flera dagar emellan skoven. Problemet uppträder när jag går och har höger ben i luften och ska sätta ner det. Då plötsligt hugger det till inuti benet och jag har ingen kraft vid nedslaget. Det är rent livsfarligt när jag går nerför trappor. Försöker alltid hålla mig i ledstång om det finns. Jag seglar och det har även inträffat när jag ska hoppa i land. Väntar bara på att jag snart kommer att falla ordentligt och göra mig riktigt illa. Tacksam för hjälp med att ta reda på vad det är för fel och att det kan åtgärdas. Jag är 58 år och älskar att jogga och vandra så detta är inget bra alls.

Svar:

För att få ett seriöst svar på din fråga krävs en klinisk undersökning, då det är en särskild svårighet när besvären kommer spontant och uppträder utan frekvens. Det verkar i a f vara belastningsrelaterat. Den momentana kraftnedsättningen låter som smärthämning, vilket i s f inte är farligt.

En bra husläkare, sjukgymnast eller naprapat kan göra en funktionell analys, vilket brukar ge svaret.

En annan viktig sak är att underhållsträna, för att behålla rörlighet, styrka, kondition, och mental stimulans, samt motverka att du utvecklar rörelserädsla. Tills du fått klart vad problemet är och ev åtgärdat det bör du försöka upprätthålla samma intensitet och tid som du annars skulle lägga ner på din ordinarie aktivitet.