Hur behandla Os trigonum?

Fråga:

Hej, Jag är mamma till en 11-årig rytmisk gymnast som har problem med smärta ovanför hälarna vid maxsträckning av vristerna. Röntgen har visat os trigonum på båda fötterna. Att kunna maxsträcka är viktigt inom rytmisk gymnastik, och närapå nödvändigt om hon ska fortsätta med gymnastiken vilket hon själv vill. I övrigt har hon goda fysiska förutsättningar för sporten. Vi skulle därför vilja ha tips på träningsmetoder. Rekommenderar ni operation? Hur pass stort ingrepp är det i så fall? Hur lång tid är rehabiliteringen vanligtvis? Vilket resultat kan man förvänta sig? Vilka risker finns? Tack på förhand!

Svar:

Os trigonum är namnet på ett extraben bakom underbenet (talus), i vinkeln mellan underbenet och hälbenet (calcaneus), och är medfött. Att ha detta extraben är inte vanligt, och de flesta som har det vet inte om det, eftersom det sällan skapar problem. Problem kan det bli då man arbetar eller idrottar tåstående, såsom vid t ex gymnastik, då det kan bli trångt i området, och tillståndet kallas då os trigonumsyndrom. Symptom på detta är smärta och värk i baksidan av fotleden när man står på tå, ömhet och svullnad i ankelns bakre del. Diagnosen ställs ofta med en slätröntgen. Behandlingen är att avlasta (och ev behandla med antiinflammatoriska medel eller kortisoninjektion), d v s undvika tåstående. Tyvärr återkommer besvären om tåståendet återupptas, såsom i idrott. Behandlingen är då kirurgisk genom att avlägsna extrabenet.
Os trigonum är namnet på ett extraben bakom underbenet (talus), i vinkeln mellan underbenet och hälbenet (calcaneus), och är medfött. Att ha detta extraben är inte vanligt, och de flesta som har det vet inte om det, eftersom det sällan skapar problem. Problem kan det bli då man arbetar eller idrottar tåstående, såsom vid t ex gymnastik, då det kan bli trångt i området, och tillståndet kallas då os trigonumsyndrom. Symptom på detta är smärta och värk i baksidan av fotleden när man står på tå, ömhet och svullnad i ankelns bakre del. Diagnosen ställs ofta med en slätröntgen. Behandlingen är att avlasta (och ev behandla med antiinflammatoriska medel eller kortisoninjektion), d v s undvika tåstående. Tyvärr återkommer besvären om tåståendet återupptas, såsom i idrott. Behandlingen är då kirurgisk genom att avlägsna extrabenet. Läkningstid och rehab beror på operationsmetod och ålder. Remiss för kirurgisk bedömning kan man få via sin idrottsläkare eller husläkare.