Hur träna rumpan?

Fråga:

Hej,

Är det möjligt att träna rumpan så att den lyfter sig lite? Jag har inga förhoppningar att den ska kunna bli jättefast och större men i alla fall lyfta sig lite. Finns det några övningar, maskiner etc som fungerar? Jag behöver gå ner några kilo också. Vilken maskin är bäst då med tanke på rumpan också?

Svar:

Man kan träna ”rumpmusklerna”, gluteusmuskulaturen, med särskilda övningar, och musklerna blir då större och fastare (förutsatt att man tränar på rätt sätt). Övningar som tränar dessa delar är t ex djup benböj, smal marklyft, stående kick åt sidan och bakåt m fl. Det viktigaste är utförande av övningarna – det är lätt att missa så att belastningen inte sker där det är tänkt, varför det är jätteviktigt med en instruktör som förstår detta och kan förmedla så att du förstår.  
Däremot kan man inte förbränna fett punktvis, t ex på rumpan. Fettförbränningsträning går ut på att hålla en lågintensiv aktivitet regelbundet och under minst 30-45 min/gång, samtidigt som man reducerar energiintaget (lagom mycket) och fördelar sitt kaloriintag jämnt över den vakna delen av dygnet. 
Se (används sökfunktionen) svar även t ex under ”förbränning” och ”fett” i denna spalt.