Inflammation efter basspel

Fråga:

Hej! Jag har en inflammation i höger arm/nacke/skuldra efter för intensivt basspel. Det började för några månader sedan men en överansträngninng som kom tillbaka när jag spelade men nu gör det ont hela tide. När jag skriver, diksar etc. Och när armen ligger ner i sängen. Jag har fått rehanbövningar från sjukgymnast med töjningar och styrkeövningar med gummiband för armar oh rygg men de har inte löst problemet även om det lindrade lite. har också varit hos fysioterapeut som masserat nacke och huvud och öron..men kände mig mest öm efter. Nu går jag på receptebelagda antiinflammatoriska och muskelavslappnande men tycker inte att det gör någon skillnad. Känner hela tiden att det sliter i armen vid minsta lilla grej. Gör lite yoga och går och simmar men har slutat sela bas helt. Är rädd att läkaren gör fel och att jag kommer bli kroniskt skadad. Vem ska jag vända mig till? Finns det någon specialist man kan gå till alltså inte bara vanliga naprapater,kiropraktorer etc.

Svar:

Jag har svårt att ge ett bra råd då jag har för lite detaljkunskap om ditt område, ”basspel”. Basspel kan betyda spel i basen i vissa idrotter, eller spel på instrumentet bas, och jag gissar att du menar det sistnämnda. Rörelsemönster och belastningstyp vid instrumentering/hantering ligger något utanför mitt kunskapsområde idrottsmedicin. 
Förmodligen har du en muskulär överbelastning, som dessutom kvarstått under längre tid. Man brukar i sådana fall föredra orsaksbehandling (kausal terapi) i stället för den passiva symptombehanling du hittills erhållit. Funktionellt innebär det fysioterapeutisk träning (fysisk aktivitet som ordineras som behanding), under 4-12 veckor, något som bör handläggas av en sjukgymnast/naprapat med sådan inriktning, t ex OM-center på Kungsholmen, Rehab Södermalm eller Danvikstulls kiropraktik och rehab, om man bor i huvudstaden.