Kan jag löpträna med detta ?

Fråga:

Jag får ibland en känsla av låsning i nedre ryggen när jag varit stilla ett tag. Vid löpning kan jag få en svullnad bak i ryggslutet. jag röntgade mig och fick text ”Fem kotkroppar i ländryggen disk L5-S1 är låg och på de anteriora kotkroppskanterna finns små reaktiva benpålagringar. Ingen intervertebrelldsartros. Jag är kvinna 40 år och har fött två barn. Min fråga är om jag kan löpträna eller inte och vad skall jag tänka på isfåfall. Jag tycker mycket om att springa i skogen och har sprungit ett par maratonlopp, men inte sedan min dotter föddes juli 2007.

Svar:

Hej!
Röntgensvaret anger att du har vissa små förändringar på kotkroppskanterna som inte har någon betydelse. Hos många i din ålder förekommer samma sak utan besvär, d v s det är inte ett tecken på ”förslitning”, utan på att ryggen varit belastad, i ditt fall under 40 år och dessutom med 2 barnafödanden. Disken mellan ländryggen och korsbenet är lite låg, vilket inte heller är ett fynd med någon speciell betydelse, förutom att den varit utsatt för belastning under en tid.
”Låsningar” i ryggen efter stillasittande kan betyda att några av dina muskler i ländryggen är svaga och/eller strama och att de är mindre väl koordinerade. Det kan avhjälpas med särskild träning och töjning, något du kan lära dej genom t ex idrottsmedicinskt utbildad sjukgymnast eller idrottsnaprapat, t ex via mottagningen Idrottsdoktorn.se.
Jag kan inte se något hinder för dej att löpträna, men att du bör komplettera träningen med ovanstående insats för att undvika ytterligare besvär. Om din koordinationsförmåga och lokala rörelseförmåga kan förbättras kommer du dessutom att kunna löpa mindre energikrävande och friare, och då blir löpningen ännu roligare!