Kan man träna bort onda benhinnor?

Fråga:

Hejsan,
Jag har löptränat till och från på hobbynivå (5-10km per runda)under många år. För ca en månad sedan ökade jag upp min träningsdos rätt så mycket efter lite sporadisk träning under vintern. Det gick jättebra de två första veckorna men de senaste veckorna har jag haft problem med en stumhetskänsla iunderbenen och smärta från fotryggen upp mot knäna. Jag har tagit det lite lugnare den sista tiden men smärtan kommer tillbaka varje gång. Häromdagen tog jag en lite längre runda där jag varvade gång och löpning. Mot slutet fanns smärtan kvar, men jag upplevde det som att benen hade mjukats upp lite och det kändes lite bättre. Kan detta vara benhinneinflamation eller behöver jag bara ha lite mer tålamod och ta det lugnare och värma upp noggrannare?

/Kajsa, 29 år

Svar:

Att plötsligt eller för snabbt öka sin träningsdos och/eller ändra löpinnehåll gör att man riskerar skador. Skador är det som oftast är orsaken till att löpare slutar med sin aktivitet – 50% av alla löpare slutar med löpning av det skälet!
Du behöver börja om på din faktiska kapacitetsnivå och vara mer discilinerad när det gäller upptrappning av träningen. Naturligtvis skal du värma upp noggrant, och stretcha lika noggrant efteråt! Om du inte är säker på hur du skall göra bör du söka någon som kan hjälpa dej.
Ett sätt att disciplinera löpningsupptrappningen är att följa ett doseringsschema. RLS är ett sådant, som du hittar under ”artiklar” på denna websida. Det bygger på upptrappning av träning med max 5 min löpning/vecka och att man börjar på sin faktiska kapacitetsnivå – i ditt fall på den nivå du befann dej innan du ökade träningsdosen. Om det inte fungerar bör man undersöka dej för att identifiera vilka kvalitetsbrister som hindrar ditt löpande.