kan träning hämma läkning av stukad fotled?

Fråga:

Hej!
Jag stukade min fotled, utsidan, för cirka en vecka sedan. Min fotbollstränare lindade foten riktigt bra så den svullnade aldrig upp. Dock gjorde det jätte ont så jag åkte in och röntkade men det var inget benbrott. Jag blev rekommenderad att gå på foten så fort som möjligt. Jag gick på foten redan dagen efter men haltade i två dagar. Jag kan nu gå på foten som vanligt men stukningen känns fortfarande, speciellt om jag trycker på foten. Idag, efter exakt 6 dagar efter jag stukade den, prövade jag att springa på löparbandet på gymmet i 15 minuter. Det kändes helt okej. Jag är bara orolig över att jag belastar foten för mycket om jag börjar träna nu. Läkaren sa att stukningen var rejäl och den gjorde jätte ont så det känns underligt att jag kan träna så fort. Är det farligt att träna? Kan det ta längre tid för foten att läka om jag börjar springa på löparband 3 eller 4 dagar i veckan?
Mvh,
Rebecca.

Svar:

Om läkarundersökning uteslutit skelettskada och allvarligare ledbandsskada kan man låta smärtan avgöra hur mycket belastning man utsätter sej för. Smärta efter fotledsstukningar blir ofta långvarigt om man inte belastar. Att träna gör i de flesta fall ont, men är samtidigt effektivt för att smärtan skall minska. Att löpträna 15 min 6 dagar efter en allvalig stukning är lite väl tidigt eftersom vävnanden långt ifrån läkt tillräckligt på den tiden, inget man kan rekommendera generellt. I ditt fall verkar det ju gå bra ändå. Det viktigaste efter en fotledsstukning är att träna ”balans” (= koordination), dvs hur bra du styr foten. Hälften av de som inte tränar detta får en ny stukning inom 3 månader efter första skadan. 
Hur mycket man tränar och hur snabbt man kan göra det är individuellt. Vill man exakt hur så måste man fråga någon som undersöker hur stor skadan är och som kan ge träningsråd.