Knä operation!

Fråga:

Hej!
Jag opererades den 29/10 då man stabiliserade min knäskål som tidigare hoppade ur led, de tog även bort en del av minisken, handbollsskadad Jag har gått med en låst ortos i 3 veckor låste upp den till 45 grader igår, problemet är bara att jag får kramper i mit knä och ilningar i kroppen känns som att jag ska svimma, när jag försöker stödja lite eller vinklar foten lite fel så känns det som att det låser sig eller som att något fastnar under knät (hade samma problem innan op) blir självklart rädd och spänner mig,Vad ska jag göra för att våga och sluta spänna mig, fick utav en läkare efter akut ambulanstransport efter att ha fått flera kramper efter varandrautskrivet Stesolid, jag slappnar av mycket bättre då och spänner mig inte vilket gör träningen lättare, är det fel att äta detta under tiden tills man kommit igång igen och kan gå och lita på sig själv, känns som att jag hamnat i en ond cirkel, fixar alla övningar utan problem som jag gör sittandes, vad ska jag göra? Är i grunden en ganska nervös och orolig tjej!

Svar:

Kramp i benmuskulatur efter en tids immobilisering efter en knäoperation handlar ofta om att musklerna/nerverna överreagerar efter att ha varit avlastade. Sådant släpper med tiden, förutsatt fortsatt träning och att rehabprogrammet följs. Stesolid är ingen optimal lösning, eftersom det kan sätta ner träningsförmåga och styrka, och kan vara beroendeframkallande.
En del av mina patienter har själva prövat tabletter med Calcium + Magnesium med god effekt på muskelkramper av denna typ. Några vetenskapliga belägg för att det skulle fungera finns det inte, men är inte farligt att pröva.