Knäpper i baksida knä /vadmuskel

Fråga:

Hej!
Är 22 år och har idrottat och frestat på mitt knä en hel del under mitt korta liv. Dels har det handlat om fotboll, segling och innebandy. Under mina mest verksamma år spelade jag ca 5 timmar innebandy i veckan, seglade ca 4 timmar och gymmade minst 5 dagar i veckan. Under denna tid fick jag ont i knät och konstaterade ganska snart att det var överbelastning så drog ner på träningen framför allt på innebandyn till ca 1 timme i veckan. Nu för ca 3-4 månader sen började jag spela ca 2 timmar innebandy igen vilket resulterade i en konstig knäskada. Det hela började med att jag skulle ta ett avstamp med höger knä för att skjuta. Det som hände var att knät kändes som att det ville gå ur led men hoppade tillbaka direkt. Uppkom en hel del smärta under ca 30 sekunder och försvann helt sedan. Vilade en liten stund och spelade igen. Samma sak igen, fast denna gången när jag sprang framför allt när jag tog lite extra avstamp med höger ben eller landade lite extra på det. Avslutade träningen och cyklade hemåt. På vägen hem trampade jag till och samma problem uppstod igen. Gjorde ont och försvann, som att knät som sagt ville gå ur led eller hoppa ur något för att inse att det inte kunde det och hoppa tillbaka. Gick till läkare som trodde att det var överbelastning och rekommenderade vila på ca 4 veckor. Har numera vilat i ca 12 veckor utan något större resultat. ”Urhoppandet” har dock minskat och i mindre skala, gör inte alls lika ont och mindre ”knäpp”. Under dessa veckor har jag lyckats lokalisera exakt var det gör ont ibland och det är baksida knä sena precis mellan vadmuskel och mitten av knät, lite på sidan till och med. ”Urhoppandet” eller ”Knäppningen” Kan ske när jag vrider knät på något sätt helt sporadiskt eller att jag går upp eller ner för något liten höjd. Ont gör det i ca 30 sekunder och jag har absolute inga andra men av det utan jag kan jogga lite lätt, kan gå utan några bekymmer. Det ända jag känner är att mitt högra knä är lite ”trögare” än det vänstra. Vore tacksam för svar då jag gärna skulle vilja börja träna igen.

Svar:

Med som mest 14 pass fysisk aktivitet i veckan ligger du i högriskzon för att utvecklas överbelastningsskador. Det du beskriver är smärta vid viss typ av belastning samt instabilitetskänsla. Avlastning kan vara hjälpsamt, men det faktum att besvären är åter-vid-åter måste inleda tankarna på en skada, t ex korsbands- eller ledbandsskada. Ytterligare vila är inte produktivt, tvärt om behöver du förmodligen efter 3 månaders frånvaro komma igång med aktivitet för att må bra. Välj i s f en aktivitet som inte provocerar fram symptom. Styrketräning? Simning/crawl?  
Mitt råd för diagnos och därmed avgöra ev behov av annan åtgärd, är att någon med knäkunskap och knäerfarenhet får undersöka dig; ortoped eller idrottsläkare.