Knappt rörlig och oerhörd smärta efter marklyft

Fråga:

Hej,

För två dagar sedan vad jag på ett crossfit-pass pch körde marklyft. Jag höjde successivt från 50 kg till 100 kg och det kändes bra. På woden efter kändes ländryggen trött och lite obehag men ingen smärta. Dagen efter hade jag ont och lite svårigheter med vissa rörelser men avfärdade det hela som träningsvärk. Så kvällen efter körde jag ett nytt pass fast med knäböj. Knäböjen kändes och körde på lättare vikter.

Idag har jag knappt varit rörlig! Varje rörelse smärtar i ländryggen, även liggandes, och ibland strålar det ner mot skinkorna. Det känns som det är musklerna som är enormt spända längs med ryggraden upp till mitten av ryggen.

Vad kan det vara? Och hur ska jag gå tillväga för att bli bättre? Jag har försökt promenera lugnt men det har varit fruktansvärt smärtsamt.

Tacksam för tankar och svar!

Svar:

Mest sannolikt handlar det om en muskulär överbelastning, möjligtvis en mindre sträckning. I första hand bör du ta lättare smärtstillande (Ipren, Alvedon eller Diklofenak t ex) under några dagar, för att möjliggöra att du rör på dig. Att röra på sig, promenera, cykla, simma et c, befrämjar läkningen och ger snabbare återgång till normaltillståndet.