Knäproblem

Fråga:

Hej! Mitt främre korsband gick av för ca 5 år sedan, och det opererades ca ett halvår senare. Jag är en idrottande tjej som började spela basket igen efter ca 8 månader. Ny har jag spelat på hög nivå i några år, och det är först nu jag har börjat få större problem. Knäet svullnar upp när jag belastar det och jag känner även smärta när jag gör knäböj, utfallssteg och även när jag får uppför trappor! Knäet knäpper även till ibland och kan låsa sig lite lätt. Vad tror du att det kan vara?

Svar:

Troligen beror dina knäbesvär på den knäinstabilitet som alltid uppstår när främre korsbandet saknas. Det finns två sätt att förbättra stabiliteten; kirurgi med rekonstruktion av korsbandet, eller koordinationsträning. Även om man väljer kirurgisk åtgärd behövs koordinationsträning som rehab. Vilken metod man väljer avgörs av din faktiska instabilitet och dina besvär, något man kan testa med särskild funktionell undersökning.
För att avgöra vad som är bäst behöver du således undersökas, helst av din idrottsläkare, eller av knäinriktad ortoped. Idrottsläkare hittar du t ex hos oss på IMES.