Knäproblem

Fråga:

Hej!
Har sedan cirka fyra månader tillbaka fått problem med mitt högra knä. Jag har inte ont på något sätt, men det spänner i det en del och det kan kännas lite tjockt. Och mot ovansidan av knäskålen kan det kännas som om det 'ploppar' lite smått ibland. Och, där är ibland någon slags krampkänsla ner i vadmuskeln.
Det är dock inte svullet, eller ser annorlunda ut mot mitt vänstra. Och om jag sätter mig på huk ett tag är det som om spänningen släpper en del.
Har under många år gått längre sträckor, och även cyklat mycket. Men sedan detta problem dök upp har jag inte gått något alls, men jag har tagit kortare och lugnare cykelturer.
Jag är snart femtio år, och är i övrigt frisk, och har aldrig haft några problem med knäna tidigare.
Har du någon aning om vad detta kan vara? Och i så fall vad att göra, och hur skall jag förhålla mig?

Svar:

Det låter ändå som ditt knä svullnar upp, ett tecken på att själva leden av någon orsak inte mår bra. Man bör därför låta undersöka knät och i förekommande fall komplettera med röntgen. Om du inte har tillgång till idrottsläkare kan du söka hos din husläkare i första hand. Husläkaren kan skriva remiss till idrottsläkare eller ortoped om diagnos och behandling inte är klart.