Knäproblem

Fråga:

Hej! Jag har sedan 10 månader tillbaks svåra problem med mitt ena knä. Det började med att jag fick smärta och jag kunde inte böja knät varken framåt eller bakåt, det svullande upp rejält och det har varit svullet sedan dess och det gjorde jätteont. Efter behandling av tabletter och krämer så var man helt säker på att det var menisken. En ortoped opererade mig men hittade ingenting, sedan gjorde man en magnetröntgen och hittade inget där heller. Efter några månader blev det så svullet så jag satte mig på akuten och fick en kortisonspruta. Svullnaden gick ner några veckor men kom sedan tillbaka men smärtan kvarstår. Sedan fick jag komma till en reumatolog och hon trodde inte det var något reumatiskt. Så nu har jag haft svår smärta vid böjning och sträckning i över 10 månader och kan inte gå i trappor och kan inte belasta knät alls. Har du någon aning om vad detta kan vara? Innan detta så gick jag på spinning i några månader men tycker det borde gått över efter en sån här lång tid?

Svar:

Om en ortoped undersökt dig manuellt och funktionellt, och dessutom artroskoperat, är det där man skall börja. Du bör rådfråga ortopeden om hur man går vidare. Vi doktorer arbetar ibland efter att först utesluta de vanligaste orsakerna, och när det är gjort låter man sig nöjas. Som patient vill man ha en förklaring och bot för de besvär man söker för. Diskrepansen mellan läkares intention och patientens önskemål är inte konstruktiv.
Ring ortopedens mottagning och begär en uppföljningstid i första hand. I andra hand, ta ut kopia på din journal och sök hos en annan knäinriktad ortoped.