Knäprobolem

Fråga:

Jag är en ung man på 18 år som är väldigt aktiv inom delvis löpning, styrketräning och Crossfit.
Från unga dar så tränade jag tennis 3 ggr/veckan tills jag blev 14 år och började utöva styrketräning. Redan från den dagen jag började träna på gym så hade jag känningar i mina knän och jag kan inte minnas att jag skadad mina knän på något sett. Har även kollat upp detta hos husläkare, doktor och ortoped och från svaret, att jag skulle simma och cykla mycket, till att jag inte har några skador men att mina knän FÖRMODLIGEN är överansträngda. Som tips var att käka 2 ipren om dagen i 1 månad och smärtan skulle försvinna, vilket det inte gjorde.
Jag förstår dock inte varför smärtan kommer och går i perioder. Ibland kan jag utöva löprundor upp till 1,5 min och jag får inte några känningar alls, eller köra väldigt tunga squats utan några som helst problem. Dock brukar smärtan krypa fram efter träningen eller t.o.m. dagen efter.
Jag får oftast ont är när jag går ner för trappor eller sitter ner och trycker upp för att ställa mig. Förstår verkligen inte vad som är problemet och det känns som att jag har försökt med det mesta för att ta bort smärtan. Från att vila en lång period, till att träna extremt mycket ben, till att bara stärka vastus medialis om orsaken kunde ha varit att jag hade dålig styrka på insidan av låret/knät.
Tack på förhand.
Mvh, Martin

Svar:

Hej Martin!
Att gissa din diagnos är inte en bra idé, något som nu verkar ligga till gurnd för din egenåtgärd. Man behöver undersöka din funktion snarare än bara ”knästatus” för att kunna bestämma vad dina knäbesvär består i, hur de uppkommit och varför. Mitt råd är att söka hos en idrottsläkare eller idrottsinrikad ortoped för att få klart besked.