Knäsmärta vid böjning

Fråga:

Hej.
Är man 33år, väger 83kg tränar på motionsnivå, haft som mål runt 2.35 på Lidingöloppet de senaste 5 åren, varierad träning där löpningen är roligast men har tyvärr lättast för resultat på gymmet.
jobbar som officer, vilket innebär perioder med relativt mycket belastning på knäna, upp från knästående/liggande till stående och språng med utrustning mellan 15-35kg på axlarna.
Jag har aldrig haft problem med knän tidigare.

I november deltog jag i en veckolång övning där jag under ett stridsmoment med full utrustning gick ned i knästående och kände en skarp smärta från vänster knä.
Diffus då jag inte kunde känna exakt vart den var. Bet ihop och fortsatte övning för att sedan bryta då höger knä drabbats av exakt samma smärta.

Endast lite svullen på insidan av knäna och inte känslig för tryck eller vridning, utan smärtan kom då jag skulle sätta mig eller ta ett större kliv uppåt då den blev så stor att jag inte kunde fortsätta rörelsen, eller fick släppa helt och ”ramla” kontrollerat.

Kontakt med allmänläkare i slutet på november och fick rådet att vänta tills efter jul för ny kontakt om det inte släppt.

Ny kontakt med ortoped i januari, han genomförde böjningar och klämde på knäna, ingen skillnad sedan skadetillfället.

Remis till röntgen, där bild togs framifrån och från sida med knäna i ca 30 graders vinkel och belastning, inga skador på skelett och normala avstånd mellan ledytor.

Remis för MR, visade ökad mängd vätska i bägge knän och svullnad vilken utgår från benet insida främre, mellan ben och ”hinna/glidyta”.

Blev ordinerad 150mg Voltaren 30 dar samt att ej träna över smärtgräns.

Har nu gått lite över två veckor sedan dess, jag tränar nu med crosstrainer och ytterst lätt vikt benspark i kontrollerad rörelse, men kan fortfarande inte ta mig ut ur bilen eller resa mig från en låg stol utan att använda händerna som stöd.
Kan träna baksida lår i full rörelse utan att känna smärta.

Smärtan sitter främst i främre/inre delen av knäna, jag har även tydligt knaster vilket känns under rörelse vid knäskålen.

Min fråga blir:
Är denna behandling rätt?
Eventuell annan diagnos?
Förslag till att gå vidare?

Mvh
/G

Svar:

För att komma vidare behöver man ta del av ortopedens undersökning och svaren på MR och röntgen, samt göra en egen undersökning. Möjligen bör man kompletterar med några blodprover för att utesluta inflammationssjukdom, samt egen undersökning. Utan detta går det inte att fastställa någon trolig diagnos och diagnosalternativ.
Rent allmän liknar din historia många andra som under en period belastat lederna mer än man är van, vilket ibland sätter igång en allmän irritation (= inflammation), som ibland tar lång tid att läka, i synnerhet om man fortsatt belasta på en redan irriterad ledvävnad.
Oavsett diagnos behöver du ju också få en rimlig modell för hur du underhållstränar, för att kunna komma tillbaks till normal aktivitet så snart som möjligt.
Mitt förslag är att söka en second opinion hos någon som sysslar med rörelseapparaten ur funktionell synvinkel, t ex en idrottsläkare.