Knäsmärta

Fråga:

Hej!
För en månad sen åkte jag på cykelsemester. Efter att ha cyklat ett par dar började jag få ont i knäna. Jag har cyklat en del förut, men inte så långa sträckor åt gången och då min cykel gick sönder innan resan fick jag hyra en cykel där. Efter 3 dagar blev knäsmärtorna nästan olidliga och det gjorde ont både när jag cyklade och efter (under nätterna). Varje gång jag stäckte på benen eller vilade, gjorde det riktigt ont. Men jag var tvungen att fortsätta för att hinna fram i tid till båten hem. Efter 5 dagars intensivt cyklande (8-10 timmar/dag) var jag klar. Jag hade då ont hela tiden, men främst när jag vaknade och när jag försökte gå i trappor (värst nerför). Efter några dagar slutade det göra ont i höger knä, men det fortsatte i vänster. Jag vilade och avstod från träning under denna period. Efter några veckor hade det mesta av smärtan släppt, men vissa rörelser gjorde fortfarande ont.
Igår morse när jag vaknade hade jag jätteont i vänster knä igen. Det blev värre under dagen och idag har det fortsatt. Det gör ont vid varje rörelse, men främst när jag böjer knät eller trycker ifrån benet. Jag kan inte gå normalt i trappor, utan måste ta ett steg i taget pga smärtan. Skulle säga att den är runt 7 på skala 1-10. Smärtan sitter precis till höger om knäskålen, in mot insidan av knät. Knät känns inte svullet eller varmt. (Kan sägas att jag aldrig haft problem med knäna innan, men har fn benhinneinflammation).
Vad kan detta bero på?
Tack på förhand.
Mvh Sara

Svar:

Vad det beror på är ju uppenbart – en överbelastning pga det extrema cyklandet: minst 5 dagar under upp till 10 timmar med en knäskada! Vilken vävnad som reagerat mest är oklart tills man undersökt dej. Möjligen har något blivit mer än bara retat, kanska skadat, med tanke på att du fortfarande har relativt mycket besvär. En månad med besvär som inte förbättras indikerar att man bör undersöka vad som hänt. Det är annars regel mer än undantag att få en allmän vävnadsretning när man intensivt ger sej på en aktivitet man inte är van. Ju mer aktivitet desto mer besvär och större skaderisk.
I första hand bör någon med knäkompetens undersöka dej, i första hand din idrottsläkare, eller om sådan inte finns; en ortoped.