Konditionsträning efter 65

Fråga:

Jag började träna som 40-åring och kunde som 50-åring klara milen på c:a 60 min. Jag har därefter inte tränat så hårt men ”hållit igång” och idag tar milen c:a 1 tim och 10 min. Kan jag som 65-åring träna och åter komma under 1 tim. på milen eller sätter åldern stopp för detta ? Har inga skador och är fullt frisk i övrigt. (om min fråga publiceras vill jag helst inte ha mitt namn utsatt, räcker kanske med ”SR” ?) Tacksam för svar

Svar:

Åldern i sej är inget hinder för att prestera bra på långdistans. Det finns många bra exempel på detta, inte minst Evy Palm.
Det sägs att ”maxpulsen sjunker och hjärtats slagkraft minskar med åldern. Detta gör att hjärtat inte kan pumpa runt lika mycket blod. Musklernas syreupptag minskar också eftersom de små blodkärlen runt musklerna inte klarar av att föra över lika mycket syre till muskeln”.
Maxpulsen sjunker med åren, det är sant, men slagkraft och därmed hjärtats förmåga att pumpa ut blod är också en träningsfråga, faktorer som vi kan påverka med träning. Likaså anpassar sej kranskärlen i mångt och mycket till de krav man ställer på dem: Träning gör att de ökar sin kapacitet, och livsstilen – hur mycket vi använder kroppen, hur mycket återhämtning vi får, sömn, kost – påverkar minst lika mycket.
Klart är att det är relativt svårare att förbättra sin kapacitet ju äldre man blir, men man måste också komma ihåg att det finns mycket stora individuella skillnader. 
Om du är frisk och kan optimera träning, kost, återhämtning, löpteknik borde ditt mål vara fullt möjligt.