Kraftig huvudvärk vid löpning?

Fråga:

Hej. Jag har problem med huvudvärk när jag tränar, ffa vid löpning. Jag har varit mer och mindre tränad vid olika tidpunkter i livet men har alltid haft detta problem. Huvudvärken kommer efter några minuter och kan sitta i ett dygn efteråt, den är migränliknande och bultande. För detta tar jag värkmedicin men känner att jag kan inte hålla på med det längre, ett kort löp-pass kan resultera i 8 värktabletter om jag har otur. Tilläggas kan att jag får skyhög puls vid lätt/medel-ansträgning. Jag kan jogga ca 8 km/h och ha en puls över 180. Detta även när jag tränat mycket konditionsträning som varit noga planerad över lång tid. Jag börjar oroa mig för att det ska vara fel på hjärtat eller blodtrycket. Vad kan jag göra åt detta och bör jag oroa mig.

Svar:

Inte minst för din oros skull bör du söka för detta hos din husläkare eller idrottsläkare. Huvudvärken kan ha olika tänkbara orsaker, där man inte minst bör utesluta högt blodtryck. Att behöva äta stora doser smärtstillande medel p g a löpträning är naturligtvis inte en hållbar situation!
Hur din arbetspuls ligger och vad din maxpuls är har mindre betydelse i sammanhanget. Däremot spelar din ansträngningsgrad i förhållande till arbetspulsen större roll. Maxpulsen är avhängig din ålder och kön, men varierar högst avsevärt mellan olika individer.