Kramp i en magruta

Fråga:

Hej!

Jag har vid några tillfällen fått som en lokal kramp i en magruta (högst upp till vänster). Det har inte hänt jättemånga gånger men tillräckligt för att jag ska börja undra.

Då jag själv läst till sjukgymnast samt PT så har jag fått lära mig att magmuskeln är en muskel så att en lokal kramp i en ruta borde egentligen inte vara möjlig eller?

Vid något tillfälle fick jag till och med som träningsvärk dagen efter just i den specifika rutan.

Det som också bör tilläggas är att när krampen uppstår så är det som att något sticker ut. Om man lägger handen på så är det som att rutan står ut lite, det är detta som börjat oroa mig lite. Kan det vara någon form av bråck? Vad gör man åt det?

Vore oerhört tacksam för svar.

Svar:

Nej, kramp i magruta kan man nog utgå från att det inte är. Bråck är inte vanligt i den region du beskriver. Däremot kan man ha ont pga att muskelfästet för rectus är överbelastat i dess infästning i nedre revbenskanten. Det man inte kan utesluta utan en undersökning är om du har smärta från inre organ, såsom magsäck. För att veta måste man åtminstone göra en undersökning, hos din idrottsläkare eller husläkare.