Kramp/Smärta

Fråga:

hej, jag får ont plötsligt när jag t ex ligger på sängen och ska resa mig upp från sängen, så känns de som att baklåret drar ihop sig. De har hänt ett flertal gånger. Jag är under 18 år.

Svar:

Det låter på din korta beskrivning som muskelkramper. Speciellt om muskelsammandragningarna sitter längre ned kallas det i folkmun för ”sendrag”, vilket ä en målande beskrivning.
Särskilt vanliga är muskelkramper i hamstrings (baksida lår) och vader, och det finns en rad teorier om vad som är orsaken. Sannolikt är den rätta förklaringen olika från fall till fall. Det kan också teoretiskt finnas fler förklaringar hos en och samma individ. 
Förklaringarna till fenomenet skiftar från genetisk predisposition (arv), till effekter av träning/belastning, signalsubstansbrist, hormonella faktorer till brist på vätska, magnesium och/eller calcium. Ibland ser man ökad förekomst av sådant vid bruk av vissa läkemedel. 
Om man bara har lokala kramper, som inte ökar eller på annat sätt ändrar karraktär. kan man räkan med att det inte är farligt, utan bara ”vanligt sendrag”, som inte behöver åtgärdas. Om karaktären ändrar sig eller kramperna ökar över tid kan en läkarkonsultation vara hjälpsam.