Kvinna och träning efter 50?

Fråga:

Hej! Jag är snart 53 och har tränat hela livet styrketräning/löpning/gympa. Det har fungerat fram till för ett år sen då jag fick ont i handleder/fingrar och höfter. Jag har fått besked att jag har carpaltunnelsyndrom och har handledsskenor nattetid utan större effekt. Jag tränar på med smärtor och håller igång men det börjar ta emot mer och mer.Hur ska jag anpassa min träning efter ålder och ökande smärtproblematik?

Svar:

När det gäller karpaltunnelsyndromet verkar det inte hjälpa med skenor till natten. Det kan bero på att diagnosen är fel, eller att man behöver kraftigare metod för att få effekt. Nästa steg är att säkerställa diagnosen och utesluta andra orsaker (t ex reumatisk sjukdom, diabetes m fl). Om diagnosen blir karpaltunnelsyndrom är kirurgisk åtgärd aktuell. Då behövs remiss till handkirurg eller ortoped, något du kan få via din husläkare.
Anpassning av styrketräning är man passerat 50 innebär att för vaje år allt mer prioritera återhämningen, som kan bli långsammare med åren, och är individuellt. Anpassning till karpaltunnelsyndromet, fram till botande åtgärd, är att undvika alltför smärtande moment och byta ut dessa mot annan träning som inte smärtar.