Låg fettprocent

Fråga:

Jag undrar vad det finns för risker med att ha för låg fettprocent? På tre månader har den minskat för mig från 17.4 till 13.2% (mätt på en ”fettvåg”). Jag har tränat 3-4 ggr i veckan på motionsnivå och gått ner drygt ett kilo i vikt samt ökat i muskelmassa. Jag är 36 år gammal, väger ca 52 kg och är 159 cm lång.

Svar:

Jag känner inte till några specifika risker med att ha ”för låg fettmassa”, utom i extrema fall, såsom vid anorexia nervosa. 13% fett är relativt lågt, men inte farligt. Fettdepåerna är energireserver, d v s extra näring som kroppen använder vid lågt energiintag eller vid högt energiuttag. Om man är fysiskt aktiv och har prestationskrav kan det av den orsaken vara opraktiskt och kontraproduktivt att sträva efter så låga energidepåer som möjligt. Det finns dock en del idrotter där låga fettdepåer är extra åtråvärt, antingen som utseendeideal (t ex bodybuilding och athletic fitness) eller som ett sätt att passa in i rätt viktklass (t ex tyngdlyftning, boxning och brottning).
Ett lågt fettinnehåll i kosten kan däremot ibland vara riskabelt ur hälsosynvinkel – dels då en del fetter är nödvändiga (essentiella) för att överleva, och då en del vitaminer tas upp sämre med lågt fettinnehåll i kosten med vitaminbristsjukdom som följd. Dessutom är en rad enzymatiska och hormonella funktioner i kroppen fettberoende, något som underlättas av fettinnehållet i den kost vi väljer.