Läkt stressfraktur, hur kommer jag tillbaka utan att dra upp skadan?

Fråga:

Hej!
Jag är en tjej 22 år. I tonåren spelade jag handboll och fotboll men sedan jag slutade med det har det inte blivit mycket träning. Landsvägscykling på sommaren men inte mer än så. I somras började jag träna löpning och cykling ganska intensivt och efter en distans i Stafettvasan 25/9 fick jag en stressfraktur på höger fot. En månad senare sprang jag Lidingöloppet 15 km, besökte en läkare och röntgade foten och man såg en liten fraktur. Nu har foten läkt och jag vill komma igång med löpträningen igen. Jag ska åka halvvasan om 15 veckor och vill komma igång så fort som möjligt samtidigt som jag inte vill dra upp skadan. Hur går jag bäst till väga?

Svar:

Orsaken till din stressfraktur är sannolikt din höga ambitionsnivå, således en fråga om beteende. Mycket riktigt är återfall inte helt ovanligt, i de fall då beteendemönstret inte är åtgärdat.
Jag utgår från att man screenat dej för benskörhet för att utesluta detta som orsak. 
Du bör låta kroppen ta betydligt mer tid på dej att vänja sej vid ny eller stegrad aktivitetsnivå. Vävnadshållfastheten kommer senare än styrka, kondition och uthållighet.Om du har svårt att avgöra rimlig träningsnivå bör du ta hjälp av en coach.
Om du inte genomgått screening för osteoporos bör du kunna få en sådan via din husläkare.