Långvarigt problem med knät

Fråga:

Allt började med att jag ökade träningen för snabbt i gymmet i augusti förra året. Fick då smärta på in och utsidan av knäskålen i höger knä. Tänkte att det skulle gå över, vilket det inte gjorde. Spände mig och gick konstigt för vår rädd att belasta knät vilket gjorde att jag fick ont i vaden också. Var till läkaren som undersökte benet. Hon sa att det var överansträngning och att jag belastade fel, hon hittade inget farligt. Jag hade så pass ont att jag knappt kunde gå, vilket gjorde att jag bara kunde sitta i soffan eller ligga i sängen. Fick jag för mycket kändes knät instabilt, fick kraftig smärta runt knäskålen och i vaden. Sen efter ett par månader minskade smärtan och kunde nästan leva som vanligt ca 4 veckor. Sen kom smärtan tillbaka i knät. Sökte då en sjukgymnast som undersökte mig noga. Hon sa att det nog var senorna runt knäskålen och rekommenderade att leva som vanligt vilket jag verkligen försökte göra. Men det gick inte speciellt bra, så fick åter igen tillbringa dagarna med att sitta i soffan eller ligga i sängen. Hade samma känsla i knät som tidigare, men nu gjorde det ont på olika punkter runt knäskålen. Smärtan var en blandning mellan brännande, ömt under huden och det räckte med att jag kom åt med handen lite lätt på det stället som gjorde ont. När jag bara ställde mig upp, vinklade benet fel gjorde det väldigt ont. Det kändes som senan drogs ut, som den blev lite svagare samtidigt som brände, stramade och blev kraftigt ömt. Var igen till både läkare och sjukgymnast. De konstaterade att det inte var menisken, korsband eller ledband utan troligen senor och eventuellt muskler. Fick åter rådet att gå och röra mig. Men det gick inte nu heller utan det enda som minskade smärtan var att sitta eller ligga still med benet. Vinklade jag det för mycket kom den brännande smärtan runt knäskålen på olika punkter tillbaka samtidigt som det kändes ömt men även att det räckte med att jag kom åt med handen. Kunde inte röra mig alls. Började testa olika saker själv som att smörja med Voltaren salva, värmedyna, avslappning, värktabletter, olika naturliga salvor, knäskydd, tejp av olika slag. Inget hjälpte. Fick bara mer ont av knäskydd på grund av trycket på knät, även av att smörja med olika salvor.
Sen efter ca 1.5 månad minskade smärtan och började kunna röra mig mer och mer om jag ökade väldigt försiktigt. Efter någon vecka kom smärtan tillbaka på exakt samma sätt.
Var bara att börja om ytterligare en gång. Gick då till en annan sjukgymnast som undersökte mig med samma resultat. Blev sämre efter den undersökningen efter hon tryckte på mitt knä. Åter igen var jag tvungen att ligga still i sängen. Det räckte med att stå upp i duschen, sitta med knät i fel vinkel, komma åt med handen för att få en brännande smärta. Det enda var att vara helt still med benet som fick det att långsamt minska med smärtan, efter en tid kunde jag röra mig lite mer. Det gick en tid igen och helt plötsligt ville sjukgymnasten att jag skulle komma på återbesök. Hon klämde runt knäskålen. Dagen efter hade jag så ont att jag mådde illa och var tvungen att ligga helt still igen för att smärtan skulle minska. Det räckte igen med att jag stod i duschen för att få jätte ont. Så nu sitter jag här i slutet på mars och har väldigt ont. Är helt beroende av mina anhöriga, kan inte handla mat, inte städa, inte diska eller göra annat i hemmet. Kan bara sitta och ligga. Har igen en brännande smärta på och är ömt. Har testat allt jag kan komma på. Även speciella sulor i skorna. Har köpt flera skor. Känns fruktansvärt påfrestande att inte kunna göra någonting alls. Har inte varit ut på 5 veckor. Är så trött och ledsen. Hur ska jag gå vidare med detta. Har läst och läst men inte hittat något som stämmer på de besvär jag har. Vad ska jag göra? Är desperat efter att få ett slut på detta.

Svar:

Det första jag tänker på efter att ha läst din beskrivning är om någon undersökt din ländrygg, och om MR av ländryggen utförts. Knät innerveras av nerver som utgår från ländryggen (L4-S1), och ett tryck/trängsel över denna t ex genom ett diskbråck kan ge specifika symptom såsom i ditt fall. 
De lokala besvären påminner om vad vi kallar lokal sensitisering, d v s att nerven som försörjer knät blivit överkänslig för all stimulering, ett tillstånd som ibland uppträder tillsammans med långvarigta smärttillsånd, och kan ses som en automatisk anpassning av ett varningssystem, där kroppen försöker försvara sig mot ett potentiellt (verkligt eller overkligt) hot. Rädsla för smärta är en sådan företeelse som nervsystemet uppfattar som ett allvarligt hot. Hotbilden ökar smärtupplevelsen, vilket ökar rädslan, en ond smärtcirkel uppstår. 
Fullständig inaktivitet är i ditt fall kontraproduktivt och riskerar att ytterligare komplicera ditt lidande, genom uppgivenhet, nedstämndhet/depression, social isolering, brist på intryck o s v. En så enkel procedur som att klä på sig, gå ut och ta några andetag, gå en liten stund, någon gång varje dag, är mer verksamt än man kan tro för att motverka dessa sekundära komplikationer, oavsett vad som förorsakar dem.
Om det inte redan gjorts bör en manuell och funktionell ryggundersökning komma till stånd, och MR ländrygg övervägas. Om man kan utelsuta nervrotspåverkan bör sensitisering övervägas. Då betraktar man det som ett långvarigt smärttillstånd, vilket ibland kan minskar med läkemedel som påverkar smärtsignalen, eller via ”Rehabilitering för långvarig smärta” som är ett särskilt vårdavtal (åtminstone i Stockholms läns landsting), till vilket man kan få remiss av sin husläkare.
Börja hos din husläkare, där du begär en ordinarie besökstid. Tips: Gör en enkel punktlista med de punkter du vill ha hjälp med. Gör en till enkel punktlista som beskriver dina besvär hittills och nu. Lämna listorna till din husläkare, helst före din konsultation. Det underlättar för sin doktor och ger bättre förutsättningar för kontakten.
Skriv gärna till mig igen och berätta hur det går!