Ledvätska ovanför knä

Fråga:

Hej,
Jag har ett problem jag inte blir av med. Jag cyklade tidigare i somras genom Europa för barncancerfonden. Jag har alltid tränat mycket men ökade min träningsdos väldigt mycket inför min Europaresa. Jag kände att detta inte va superbra för mina knän men valde ändå att fullfölja. Jag kände ett par veckor innan avresan att det stramade ovanför mitt knä (mellan knä och lår, ej knäskål), jag vilade och fortsatte att cykla efter någon vecka. nu sådär 3månader efter hemkomst så har jag fortfarande problem med att det bildas vätska ovanför knät. Ortopedläkare har tömt denna ”bula” 2ggr och satt kortison i det. Jag har besökt sjukgymnast 3ggr som har gett mig övningar som jag utför nästan varje dag. Dagen efter tömning så kan jag se hur knät börjar att svullna upp igen. Jag har inte längre super ont i knät förutom när jag försöker huka mig eller liknande. att stretcha låret med hälen mot rumpan går inte för det stramar för mycket ovan knä. Jag har blivit röntgad men det visade att knät är helt. Jag har inte en aning vad som är problemet med knät efter som ingen riktigt verkar veta.
Tacksam för svar!

/Mattias

Svar:

Förmodligen är ”bulan” en slemsäcksinflammation, bursit i suprapatellarbursan. Sådan uppstår ibland som en följd av en överbelastning i knäleden, något som du vittnat om. Slemsäcksinflammationen och smärtan är att ses som försvarsåtgärder och varningssignaler som kroppen automatiskt sätter in mot ytterligare skada. Att motverka dessa mekanismer är därför inte alltid så klokt.
Visst kan man tömma slemsäcken på vätska, i smärtlidrande syfte, men denna återkommer om orsaken kvarstår. Att spruta kortison i slemsäcken brukar inte vara effektivt, då orsaken således finns i leden och inte i slemsäcken. En annan viktig åtgärd är att avlasta, d v s inte anstränga leden mer än nödvändigt under besvärstiden.