Ljumskproblem som inte försvinner
Hej!
Är en grabb på 17 år som spelar fotboll på elitnivå, där jag tränar 3-4 gånger i veckan. Mina problem handlar om min vänstra ljumske, rättare sagt vad som verkar som musklen ''adductor magnus''. Mina problem började när försäsongen satte igång i februari. Det var även här mina problem satte igång, två veckor in i februari fick jag avbryta träningen på grund av smärtan. Smärtan upplevdes som ett slag emot muskeln, lite som när ett hjärta bultar, varje bult var liksom ett slag mot muskeln. Som om muskeln kvävdes på syre.
Vilade ca 2 veckor, och sökte upp en naprapat som jag fått rekommenderad. Han körde lite akupunktur, vilket nog hjälpte men inte avsevärt för mig. Sökte mig vidare till en osteopat som gav mig ett rehabprogram, han sa att det ungefär skulle ta mellan 4-6 veckor att få mig återställd samt att problemet log i en obalans emellan lårmusklerna och sätesmusklerna. Med detta menade han att mina att sätesmusklerna inte är tillräckligt starka för att kunna hålla upp lårets muskler.
Gjorde detta rehabprogram samtidigt som jag sakta trappade upp fotbollsträningen.
Efter dessa 4-6 veckor befinner vi oss början av april för att du ska få en tidsbild.
Kände att träningen hjälpte någorlunda men besvären blev jag aldrig kvitt med, men fortsatte träna och spelade min första match i början av maj. Detta gjorde jag för att få en bild av var jag befann mig i rehaben. Kändes bra till en början men sakta kom smärtan som ett bultande hjärta återigen. Fortsatte att spela då det gick upp och ned, vissa matcher kändes bättre än andra. Dock blev jag aldrig av med dessa problem, detta fortsatte till ända tills sommaruppehållet vilket började i slutet av juni och där fotbollen skulle återupptas i slutet av juli. Under denna period kände jag ömhet i vad det verkar som muskeln, ''tensor fascia latae'' men detta försvann efter att simmat mycket, stretchat samt sprungit för att inte ''chocka'' musklerna när jag skulle sätta igång med fotbollen. Väl tillbaka i slutet av juli började jag spela där det kändes ungefär likadant som innan sommaruppehållet.
Nu befinner mig jag i en situation där det känns inte dåligt men inte bra heller. Känns som att problemet alltid sitter kvar i ljumsken och att man aldrig blir kvitt med detta. Att stretcha ljumsken känns ungefär halvt smärtfullt, men om man upprepar stretchen känns det lättare.
Har även besökt en idrottsläkare och han sa att han tror att det osteopaten var inne på rätt spår med obalans mellan musklerna, samt att en inflammation i en sena där muskelnfäste till adductor magnus skulle ha skett.
Värt också att nämna är min skadehistorik, har tidigare haft problem med ljumsken men det löste sig på cirka 1 månad och var för några år sedan, har svårt att komma ihåg om det var samma muskel. Har även haft problem med höften det var ITB bandet och det området som höll i sig i cirka 6 månader, hade även gjort stötvågsbehandling under denna tiden.
Har nu en del frågor. Hur lång tid bör dessa problem med muskeln hålla i sig? Har skött rehaben relativt bra men har kommit bort med tiden allt mer. Om man inte återgärdar dessa problem nu (menas med inom några månad) kan de bli kvar under hela livet eller läker kan kroppen läka med rätt rehab, dvs att bara ägna sig åt detta? Kan läkningstiden av skadan förlängas om man börjar spela för tidigt vilket jag misstänker att jag gjort och vad är då konsekvenserna för detta, både korta men även de långsiktiga? Om man sedan blir av med smärta kan man uppleva ett obehag som kan ta tid att bli av med?
Blev nog en lång text, men ville ge en utförlig beskrivning.
Mvh Linus
Svar:
Hej Linus!
Ljumskproblem hos fotbollsspelare är tämligen vanligt, och kan ha olika förklaringar; ljumskbråck, nervinklämning, höftböljar/höftrotatorinflammation, slemsäcksinflammation, ländryggsproblem av olika orsak. En annan vanlig orsak till ljumsksmärta är brister i den muskulära koordinationen, d v s att musklerna inte jobbar optimalt tillsammans, vilket leder till överbelastning.
För att kunna åtgärda i ditt fall behöver man bilda sig en uppfattning genom att undersöka. Om undersökningen visar misstanke om t ex ljumskbråck behöver man komplettera med fler undersökningar (t ex ultraljud eller MR).
Vid en rehabåtgärd, som t ex vid koordinationsstörning, bör man märka tendens tillförbättring inom 1-2 månader. Om någon förbättring inte sker bör diagnosen ifrågasättas och/eller terapin läggas om. Därför är uppföljning, hos terapeuten, inom dessa tidsramar viktigt.