Löparknä

Fråga:

Hur blir jag av med sk ”löparknä”?
Kan jag träna med antiinflammatorisk salva typ Orudis?
Har vid upprepade tillfällen blivit ordinerad Alganex eller Voltaren. Det har dock endast lindrat tillfälligt och ej gett långsiktig lindring.

Svar:

Hej!
Orudis gel har ingen effekt på ditt tillstånd, och inte på något annat heller. I större kontrollerade studier har denna beredning tyvärr inte visat några fördelar jämfört med vilken annan hudkräm som helst som masseras in.

Alganex och Voltaren har bara en smärtlindrande effekt på ditt tillstånd och är heller ingen lösning. På inflammatoriska tillstånd som stått längre än 3 veckor har s k antiinflammatoriska medel ingen antiinflammatorisk effekt, utan enbart smärtlindrande.

Löparknä beror oftast på en överbelastning i den muskel som sträcker den sena som täcker lårets utsida ner till knäleden. Smärtorna brukar vara värst vid utsidan av knäleden och förvärras vid löpning på hårt underlag. Behandlingen är töjning av muskel och sena (tractus iliotibiale, fascia lata och gluteusmuskulaturen) samt att undvika smärtande träning. Att vila helt gör bara att besvären kommer tillbaks då man återupptar aktiviteten. Läkningstiden är minst 3 månader och under den tiden kan besvären återkomma om rätt behandling inte sätts in. Du behöver träffa en sjukgymnast som hjälper dej att stretcha och om följer upp dej under läkningstiden.