Löpning vid kotkompression i ländryggen

Fråga:

hej
Läste en rapport att löpning inte påverkar ryggen mer än gå eller sitta och att det tom skall vara bra rehab vid kotkompression. Jag får dock ont dagen efter löpning och har haft uppehåll i 9 månader nu men saknar löpningen jättemycket och undrar om ni har någon idé ?.

Svar:

Att lägga upp en rehabplan efter kotkompression kräver mer tid och resurser än vad som kan givas här. Principer för rehabplan:

1) För att kunna vara fysiskt aktiv behöver man träna det man vill åstadkomma. Om man vill kunna springa behöver man träna löpning.
2) För att veta vilken nivå att börja på behöver man bl a veta lite mer om kotkompressionen, om du f ö är frisk, din tidigare löpar- och idrottserfarenhet, och hur gammal du är. Andra sjukdomar och ålder påverkar återhämtningsförmågan.
3) Om man förutsätter att du är frisk, medelålders och tidigare amatörlöpare, och att du rör dig för övrigt obehindrat, gäller att börja på lägsta löparnivå. Ett schema för löprehab och upptrappning finner du på hemsidan under artiklar, RLS – rehablöpschema.
4) Det kommer att kosta obehag och smärta, och motivation, att sätta igång, och troligtvis behöver du någon att stämma av med då och då, en coach. Coach finns på många ställen. Jag brukar rekommendera Joseph på www.loparkliniken.se.
5) Man behöver planera även för perioder utan löpning; återhämtningstid. Åtminstone bör var 8:e vecka vara träningsfri.
6) Kompletteringsträning underlättar och minskar skaderisker. Det viktigaste med kompletteringsträningen är att göra den till en så lustfylld aktivitet som möjligt. Det är motiverande och ökar din livskvalitet. Tycker man om styrketräning skall man inkludera sådant inslag. Avskyr man simning bör man utesluta den aktiviteten.