magproblem av löpning

Fråga:

Hej!

Läste om magproblem på grund av löpning, och tänkte ställa en en fråga om det. Det har nämligen hänt ett par gånger, framför allt efter längre pass att jag kräkts efteråt. Och det som oroat mig att att det ser ut som det vore koagulerat blod i, alltså svart och lite grynigt. Vad är dettta är det farligt?

Det har hänt nån gång då och då, och jag har aldrig några problem annars så jag undrar vad det är och framför allt om det kan vara farligt?

Tränar ganska mycket; simning, löpning och styrka ca 6 ggr/vecka, varav löpning ca 4 mil, men hatr bara upplevt dessa problem från löpning, aldrig annan träning.

Svar:

Hej!
Svart och grynigt ska det inte vara i kräkningar, och definitivt inte med blod, hematemes, inte en p g a ”löparmage”. Det kan vara en blödning i magsäcken, ulcus, och är det så behövs diagnostik och behandling. Sök i första hand din husläkare för en remiss för gastroskopi. Om man misstänker en sipprande blödning skall dessutom denna detekteras genom att undersöka om det finns blodrester i avföringen, genom ett snabbt och enkelt avföringsprov. Samtidigt bör man kontrollera din blodvärde för att se att du inte blöder mycket och får blodbrist, anemi.